ARSIZIN VERDİĞİ DERS
Konfüçyüs, çağları aşan, her devirde geçerli muhteşem güzel bir söz söylemiş: “Arsız güçlü olunca, haklıyı suçlu çıkarır.”
Sözün muhteşemliği hale tazeliğini korumasında ve her daim anlamını daha da arttırmasında.
Arsız olduğu ortaya çıkan kişi arsızlığını örtmek için her zaman arsızlığını ortaya çıkaranı suçlu ilan eder. Bu her zaman ve her devirde aynı olmuştur.
Tüm zamanların en büyük dolandırıcılarından Sülün Osman‘ın hayatında da bu sahnelerden örnekler vardır.
Galata Kulesi’ni satmak isterken yakalanan Sülün Osman mahkeme de “Kusura bakma Hakim bey. Memlekette Galata Kulesi’ni satın alacak eşekler olduğu sürece ben bu kuleyi satarım” diyerek kendisini bu sözlerle savunmuştur. Doğru söze ne denir ki?
Gittiği barda eğlendiği kadınları dolandırması da ayrı bir ders. Sülün Osman, bir barda kadınlarla tüm gece yiyip içip eğlendikten sonra, hesabın o kadınlara ait olduğunu söyleyerek bardan çıkmış. Kendisinin Sülün Osman olduğunu anlayan kadınlar, bizi de satar diyerek korkudan olayın çok üzerinde durmamışlar. Bunun üzerine Sülün Osman “adım çıkacağına canım çıksaydı” demiştir.
Hemen hemen her röportajında dolandırmaya çalıştığı insanların herhangi birileri ya da fukara olmadıklarını, kolay yoldan para kazanmaya çalışan ve hatta kendisini dolandırmaya çalışan kişiler olduğunu belirten Ziya Osman Sülün, 20 Nisan 1962’de hapisteyken “Alınteri ile Yaşamak” konulu konferans vermiş.
Aslında Sülün Osman, bir doğruyu da ortaya koyuyor ve kendisini çok ama çok iyi ifade ediyor. Sülün Osman, ava giderken avlanan avcıları avlayan arsız bir avcı.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.