BİZ UYARMIŞTIK. BOZCAADA’DA ROMANTİK DEĞİL BEKLENEN ÖLÜMLER
Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkanı İzzet Doğan: Biz Uyarmıştık!
“2020 yılında Ümran Önür’ün, 2023 yılında da Yeşim Demir’in yaşamını yitirmesi romantik değil beklenen bir ölümdü. Biz Bozcaada Kaymakamlığını ve Belediye Başkanlığını uyarmıştık” dedi.
Denizin üzerinde son bulan eşsiz gün batımı manzarası nedeniyle çok sayıda evlilik önerisine tanıklık eden ve her yıl her yıl binlerce yerli yabancı turiste ev sahipliği yapan bölge “Gün Batımı” diye tanınan Polenta Burnunda, son olarak erkek arkadaşından evlilik önerisi alan Yeşim Demir’in 32 metrelik uçurumdan düşerek yaşamını yitirmesi üzerine açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkanı İzzet Doğan:
“Gün Batımı adı gibi çok görkemli bir manzaraya sahip, orada güneşim batışını izlemek doyumsuz bir güzelliği yaşamak demek. Bozcaada turizm rehberinde adanın en turistik yeri olarak tanıtılıyor ve gerek yerli, gerekse yabancı turistler buraya yönlendiriliyor. Ancak bu kadar güzel ve bu kadar romantik anlara tanıklık eden “Gün Batımı” bölgesi karanın bittiği yerde çok dik bir uçurum ile denizle sınırlandığından ve orada alkol alındığından büyük riskler de taşıyor. Çok sayıda insanın geldiği bu bölgede park sorunu, alkol ve gençler arasında ki sorunlardan ötürü kavgalarda olmaktaydı.
2015 yılında özellikle korkunç uçurum nedeni ile büyük tehlikeyi görünce Gün Batımında tapulu yeri olan H. E. Yazıcıoğlu adlı bir arkadaşıma o bölgede ölüm olayları olabileceğini bu nedenle tapu yeri sahibi olduğu için sorumlu olabileceğini söyledim. Dikte ettirdiğim ve el yazısı ile yazılan yazıyı H. E. Yazıcıoğlu ile birlikte hem Bozcaada Kaymakamlığına ve hem de Belediye Başkanlığına götürüp kayda geçirerek verdik. Cevap alamadık.
2020 yılında orada Ümran Ünür’ün uçuruma yuvarlanarak yaşamını yitirmesi üzerine aynı makamlara yeniden dilekçe verdik ve 19.10.2015 günlü dilekçelerimize cevap verilmediği açıklayarak yeniden bölgede can ve mal güvenliğinin sağlanmasının istedik fakat hiçbir şey yapılmadı ve bu yeni dilekçemize de cevap verilmedi” diye açıklamalarını sürdürdü.
Oysa Anayasamızın “Dilekçe hakkı” başlıklı 74’üncü maddesinde yapılan değişiklikle de, dilekçe sahiplerine başvuru sonuçlarının yazılı olarak bildirilmesi hükme bağlanmıştır.
Anayasamızda yapılan bu değişikliklere uygulama kabiliyeti kazandırmak üzere, 01.11.1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 02.01.2003 tarihli ve 4778 sayılı Kanunla değiştirilen 7’nci maddesinde, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında, yetkili makamlarca dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verileceği ve sonucun ayrıca bildirileceği hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca Bilgi Edinme Kanunu da bu makamlar tarafından hiçe sayılmıştır.
Dilekçelerde kamu kurum ve kuruluşlarının adaya gelenleri hiçbir önlem almadan gün batımına yönlendirdiklerinin altını çizen Doğan yazdıkları ikinci dilekçede aynen:
“….Gün Batımı da denen parsel imin denize doğru uçurum ve kayalıktır. Bu kadar insanın Turizm müdürü dahil kamu kuruluşları tarafından tavsiye ve teşvik ile sevk edilmeleri İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ bakımından büyük risk ve tehlike oluşturmaktadır.
Nitekim 22 Ağustos 2020 akşamı Ümran Ünür adlı bir vatandaşımız ne yazık ki vefat etmiştir” diye uyarmış ve ilk dilekçelerimize de cevap verilmediğini gereken önlemlerin alınması ile dilekçemize cevap verilmesini istemiştik. 2020 yılında da benzer bir olayın yaşanması ada halkının tepkisine neden olurken, Bozcaada Kaymakamlığı yaşanan kazanın ve ölümden sonra bölgenin geçici bir süreyle ziyaretçilere kapatıldığının acı bir gerçek olduğuna dikkat çekerek, ”insan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı. Tüketici Konfederasyonu gelişmeleri izleyecektir” diye sözlerini bitirdi.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.