DEPREM BÖLGESİNDEKİ BANKALARDAKİ KİRALIK KASALARIN DURUMU
Deprem hepimizi yıktı; sonrasına da bu yıkıma bağlı sorunlar yumağı bıraktı.
Bu sorunlardan önemli biri ise, bankalardaki kiralık kasalar. Bu kasaların genellikle depreme dayanıklı olduğunu biliyoruz. Ancak bölgede deprem nedeniyle kaybettiğimiz yüzlerce insanın, halen hastanelerde olanların kiralık kasaları var.
Bankaların Merkezi Sistem kayıtlarında; bu kasaların kime ait olduğu bellidir. Kasa sahipleri ise ölü ve yaralı olduğu için, kasa anahtarını, kasayla ilgili kanıtlayıcı belgelerini de yitirmiş olabilirler.
Kasaların içerisinde, sahiplerinin özel ve gizli eşyaları; nakdi varlıkları, çek ve senetleri, özel belgeleri bulunmaktadır.
Bankalarımız,
Depremden zarar görmemesi gereken (genellikle dayanıklı çeliktir) kasaları, öncelikle, deprem sonrası faaliyet gösterdiği yapıya taşıması, kiralık kasa sahiplerinin saptanması amacıyla, genel müdürlükleri ile mutabakat sağlaması gerekmektedir.
Durumun olağanüstülüğü ve aciliyeti de dikkate alınarak, kasaların açılması ile ilgili mevzuatın, yetersiz kalacağı ve yeni hukuki sorunlara yol açacağı da düşünülerek, bu konuda özel bir düzenleme yapılmalıdır.
Bu amaçla;
-Bölgede tüm veraset işlemlerinden (en az 6 ay) harç ve masraf alınmamalıdır.
-Bölgeye hakim desteği verilmelidir.
-Genel merkezleri ile hak sahipliği konusunda uyum sağlandıktan sonra, 3 ay içinde müracaat etmeleri için kasa sahibi veya varislerine bilgi verilmelidir.
-Takip eden 3 ay içinde, müracaat edilmezse, kasalar hakim denetiminde açılmalı, içinden çıkanlar tutanakla saklanmalıdır.
-Bu kasalardan, 6 Şubat’tan, açılıp tutanakla saptanması tarihine kadar, kira alınmamalıdır.
Deprem sonrası gereksiz hukuki işlemlere neden olmamak için mutlaka belirttiğimiz önlemler alınmalıdır.
Hüseyin ÖLMEZ
TÜKONFED Bankacılık Komisyon Başkanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.