Gıda’da E-Denetim Uygulaması
Tüketicilerimizin temel sorunlarından birisi de güvenilir gıdaya ulaşabilmektir.
Son zamanlarda ülkemizde yaşanan enflasyonist ortamın da etkisiyle artık tüketici kalite ve güvenli olup olmadığına bakmadan fiyatını esas alarak gıda ihtiyacını gidermeyi tercih etmektedir. Bu son derece tehlikeli bir durum. Tüketicinin bu tehlikeyi maalesef göze aldığını söyleyebiliriz.
Gıda da bu boyutta tehlike var iken ne yapmalı?
İşin birde e ticaret ortamında yapılan satışlar boyutu var. Görerek tadarak aldığımız gıdada belki taklit ve tahşişi anlama şansımız var ama ya internetten aldığımız ürünlerdeki sıkıntıyı nasıl aşacağız? Durum düşünmek lazım.
Gıdalarda ki tehlikeyi ortaya koyan açıklamalar yetkin kişilerce ortaya konulmakta.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar‘dan zeytinyağı konusunda önemli bir uyarı geldi.
Bayraktar’ın açıklamaların satır araları incelendiğinde;
-Zeytinyağının perakende fiyatını düşük tutarak daha fazla kar sağlamak için taklit ve tağşişe başvurulduğunu ve zeytinyağının en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıdalardan olduğunu,
-Tağşiş, zeytinyağı üretilen ve ülkelerin tamamında yaşandığı,
-Zeytinyağındaki hile ve sahtekarlığı tüketicilerin tespit edemeyeceğini, taklit ve tağşişin laboratuvar analizleriyle anlaşıldığını,
-Yükselen fiyatların piyasada taklit ve tağşişli zeytinyağı ürünlerinin sayısını daha fazla artırdığı,
tespitlerinde bulundu.
Çok önemli bir açıklama da Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan geldi.
Bakan Bolat açıklamalarında; Kamu kuruluşlarının gizli satın alma yaparak etkin bir denetim sağlanacağı vurgulandı.
İnternet üzerinden yapılan (e-ticaret) alışverişleriyle piyasaya arz edilen ürünlerinin güvenirliğinin denetiminin nasıl sağlanacağı ve buna ilişkin denetim mekanizmasını anlattığı açıklamasında; “Denetim yapan kuruluşlar, uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerden ‘gizli satın alma’ yoluyla numune elde ederek, test veya muayene yapabilecek, iktisadi işletmecilerden gerekli gördüğü bilgi, belge ve kayıtları isteyebilecek” belirtti.
Bakan Bolat; Ticaret Bakanlığının Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek Avrupa Birliği finansmanlı “e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi” kısa süre içinde hayata geçeceğini, söz konusu proje ile yetkili kuruluşların elektronik ortamda satılan ürünlere ilişkin yürüttükleri piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
Bakan Bolat’ın açıklamasında yer alan husus yani E-Denetim mekanizması harekete geçirilecek olması çok önemli ve kısa zamanda hayata geçirilmesini ümit ediyoruz. Çünkü halihazır mevcut sistemde tüketici bir üründen şüphelendiğinde yada aldığı ürün bozuk çıkması halinde ancak ihbar sonucu denetim elemanları geliyor ve firmadan ürünleri/numuneleri alıyorlar. Tabii bu arada ürünün bitmiş olması, satılarak tüketicinin sağlığını tehlikeye atması, firmanın ürünü raflardan kaldırması gibi durumlar ortaya çıkabilmekteydi.
TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu bu hususa sürekli dikkatleri çekmekte ve çözüm önerilerini ortaya koymakta. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) olarak 3 hususun hayata geçirilmesi halinde sorunun çözülebileceğine ilişkin önerilerimizi uzun süredir kamuoyu ile paylaşmaktayız. Bunlar İFŞA, KAPATMA ve HAPİS CEZASI olarak özetlemek mümkün.
İFŞA: Tüketiciler olarak bizleri kandıran, aldatan, sağlığımızla oynayan firmalarına İdari Para Cezalarının yanında ifşa edilmesi yani açıklanmasını istiyoruz. Bu bizim evrensel tüketici hakları arasında yer alan bilgilendirme hakkımızın doğal sonucudur.
KAPATMA: Haksız uygulamalarına devam ve ısrar eden firmaların kapatılması, ticaretten men edilmeleri çok büyük caydırıcı etkisi olacaktır.
HAPİS: Özellikle TCK madde 237 de düzenlenen fiyatları etkileme suçu ve diğer ceza hükümlerinin cezasının paraya çevrilmemesi ve ertelenmemesi yönünde kanun değişikliği yapılması halinde piyasada yapanın yaptığı yanına kar kalmayacak ve firmalar haksız uygulamalara son verecektir.
Nitekim bu önerilerimiz artık kamuoyunda da kabul görmeye başlandığını söyleyebiliriz. Nitekim TZOB Başkanı Şemşettin Bayraktar da denetimler sonucu sahtekarlık yapan firmaların ifşa edilmeleri ve gerekirse kapatılmaları gerektiğini belirterek çözüm önerilerimize destek vermiştir.
Aklın yolu birdir. Güvenli Gıdaya ulaşmak ümidiyle.
Av. İbrahim GÜLLÜ
TÜKONFED Başkan Vekili
Kaynak: http://www.haberbiyotik.com/yazar/ibrahim-gullu/yazi/gidada-e-denetim-uygulamasi/
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.