İkinci El Ürün Satışları

İKİNCİ EL ÜRÜN SATIŞLARI

Artan ürünlerdeki fiyatlar dolayısıyla ikinci el ürünler kıymete bindi. Online platformlar üzerinden ikinci el satışının yaygınlaşması, ödeme süreçlerinin güvenli hale gelmesi ile birlikte, kullanılmış giysi, ev eşyası ve benzeri atıl eski ürünlerden para kazanmayı mümkün hale getiriyor.

İşte bu nokta da Online Platformlardan alışverişlerinde mağdur olan tüketicilerin ne yapması gerektiği, izlemesi gereken yolun ne olduğu önem kazanmaktadır.

ONLİNE PLATFORMLAR VE SATICILARIN HUKUKA AYKIRI İŞLEMLERİ

Öncelikle bakılması gereken kısım buradaki satıcıların ve onlarla işlem yapan tüketicilerin hukuki korunumu. Bu tür alışverişlerin Tüketici Kanunun anlamında Tüketici İşlemi olarak kabul edilmediğinden Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında olmadığını belirtmekte fayda var.

Gidilecek ilk yol savcılığa dolandırıcılık suçu kapsamında şikayette bulunmak olmalıdır. Ancak burada karşılaşılan sıkıntı herhangi bir kişinin sahte isimler, bilgilerle bile site üzerinden kolayca kayıt yaptırması ve normal alıcı davranışı sergilemesi.

Bunun önüne nasıl geçilebilir? Kayıt olunurken gerçek bilgilerin buna TC bilgisi de dahil olacak şekilde kayıt olunması. Sonuçta KVKK kuralları bu hizmeti sağlayan siteler için de geçerli ve en çok dikkat etmesi gereken şirketler bunlar. Online Platformlara TC, foto, ses kaydı gibi hususlarla kayıt yapılabilirse hem tüketici hem de satıcı rolündeki bir diğer tüketici de korunmuş olacaktır.

Burada üzerinde durulması gereken diğer önemli bir nokta da ürün teslim yöntemi olan kargo. Bu sefer kargo sistemi ile ilgili bir hukuki değişiklik de yararlı olabilir. Şöyle ki; yapılan alışverişte her iki tarafı da koruyan sistem şartı getirilmeli. Burada yapılacak en doğru şey kargo şirketini sisteme dahil etmek. Kargo şirketi, teslim aldığı ürünü fotoğraf ya da bir kodla alacak ve teslim edecek en azından koruyucu bir önlem olarak düşünülmelidir.

Kargo teslimi ile alakalı olarak tüketicimizin yapmış olduğu bir hata var. Kargocu bize ürünü kapıda verip gidiyor. Aslında ürünü biz kargocunun yanında açıp herhangi bir hata var mı, gözle görülür bir ayıp var mı ya da bu olaydaki gibi dolandırıcılık hususu var mı bunu yapıp sisteme o onay işlemini düşürtmememiz gerekiyor. Çünkü onay işlemi ile birlikte zaten dolandırıcı bir de üstüne parasını geri almış oluyor. Bunun önüne geçmenin en iyi yollarından biri bu. Ve tutanak da tutmak kargocu ile bu tarz mağduriyet yaşanmasının önüne bir nebze ket vurur.

Bir diğer husus bu ikinci el satış uygulamalarında platform sağlayıcılarının kusuru. Kendilerinin anlaşmalı olduğu kargo şirketleri oluyor ve satıcıya ürünü birisi tarafından alındığında bir kargo kodu veriyor, burada hiçbir sıkıntı yok. Ancak ürünü alan kötü niyetli kişi sağlam ürünü kırmış olabilir veya ürün kargo sırasında kırılmış olabilir. Bu durumda direkt satıcı suçlu bulunuyor. Ama atlanan en büyük husus bu platform sağlayıcı şirketin anlaşmalı olduğu kargo şirketi ile SİGORTA ANLAŞMASI yok. Buna da yasal bir zorunluluk getirilebilir.

0 Paylaşımlar