Kötünün İyisi Tercihi: B

KÖTÜNÜN İYİSİ TERCİHİ: B

Bektaşi’ye iki farklı şaraptan “bir tat da, hangisi daha iyi söyle” demişler. İlkini tatmış sonra tatmadığını gösterip “İyisi bu” demiş.

“Tatmadığının daha iyi olduğunu nasıl bilebilirsin ki?” diye sorulunca Bektaşi “Bu içtiğimden daha kötüsünün olması mümkün değil de, ondan” demiş.

İnsan hayatı içerisinde bireysel ve toplumsal açıdan sürekli tercihler yapmak zorunda kalmaktadır. Alternatifler, seçenekler arasında sürekli tercih etmek isteyenlerin karşılaştığını en kötü seçenek kötü ile daha kötü arasında tercih yapmak zorunda kalmasıdır.

İnsanlar tercihleriyle kendinin ve toplumun geleceğini şekillendirir. Her tercih ile de kötüyle daha kötü yada iyiyle daha iyi arasında tercih etme yönünü çizer.

Hayatın akışı içinde insanların tercihlerini bireysel çalışmalar kadar toplumsal düzen, yaşantı, yönetim ve yöneticiler gibi etkenler de belirler. İnsanın ferdi planda eylemleri ile kendi hayatına yol verirken, kendisine sunulan toplumsal tercihler karşısında hayat akışı değişebilmektedir. Bir toplum düşünün ki demokrasisi gelişmiş, konuşma, fikirlerini ifade özgürlüğü alabildiğine korunmuş, teşebbüs hürriyeti sonuna kadar desteklenmiş. İşte böyle bir ortamda toplumun en küçük yapı taşı olan fert kendini mutlu ve huzurlu hisseder. Tercihleri daima iyiye ve güzele doğru olacaktır. Çünkü toplumsal yapı onu sürekli iyiye güzele itmektedir. Artık onun dünyası yaşadığı ülke değil tüm dünyadır.

Birde tam tersini düşünün. Demokrasinin olmadığı, konuşma, fikirlerini ifade özgürlüğünün yaşanmadığı, teşebbüs hürriyetinin olmadığı kapalı toplumlarda ise insanlar siner ve kabuğunda yaşamaya başlarlar. Artık onun dünyası yaşadığı ülke değil kendi dünyasıdır.

Tercih deyip geçmemek lazım. Tercihlerimizi yaparken hiçbir zaman unutulmaması gereken bir söz var. “İyinin iyisi, kötünün kötüsü bitmez”.

Tercihlerinizin her zaman isabetli olması dileğiyle…

0 Paylaşımlar

1 geri izleme / bildirim

  1. Kötünün İyisi Tercihi: B - TÜKONFED

Yorumlar kapatıldı.