MEB’in yayımladığı genelgede yer aldığı üzere özel okullara, kitap ve kırtasiye materyalleri için fahiş ücret talep etmeleri dolayısıyla inceleme başlatılmıştı. Bakanlık, kesin bir dille kitapların ücretsiz olacağını duyururken; özel okulların velilerden dudak uçuklatan meblağlar talep etmeyi sürdürdüğü ortaya çıktı. Ekol TV’ye konuşan eğitimciler, kaynaklar kitaplar ve materyal ücretleri hakkında tartıştı…
@tukonfed Başkan V. @avibrahimgullu @ekoltvv de okul kitapları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yayından notlar şöyle;
2024-2025 eğitim öğretim yılında bakanlık tarafından alınan tedbirler kapsamında yer alan genelgede fahiş kitap ücreti isteyen özel okullar için de inceleme başlatıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın özellikle vurguladığı kitap, kırtasiye gibi farklı isimlerle fahiş fiyat talep eden özel okullar için inceleme süreci resmen başladı. Öğrencileri ve velileri zor durumda bırakan bazı özel okullara yönelik gelen şikayetler değerlendirmeye alındı. Bakanlık özel okulların kırtasiye, kitap ya da öğretim materyali adı altında fahiş fiyatla velilere liste çıkarması şikayetlerini dikkate aldı. Bunun üzerine şikayetleri değerlendirerek denetimlerini başlattı.
Bakanlık ders kitaplarının bütün öğrencilere ücretsiz olarak verilmesini zorunlu tutarken, özel okullar fahiş kitap ve kırtasiye ücretlerinde ısrarcı olmaya devam ediyor. Ekol TV’ye konuşan uzman isimler, MEB kitaplarının ve müfredatının yanında kaynak kitapların gerekli olup olmadığı hakkında tartıştı.
“OKULLARIN KALİTESİ EK KİTAPLARLA DEĞİL EĞİTİMLE İLGİLİDİR”
Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü, MEB kitaplarının içeriğinin yeterli olduğunu vurgularken, “Okulların kalitesi ek kitaplarla değil eğitimle ve ders veren öğretmenle ilgilidir. Kaynak kitaplarda, MEB Ders kitaplarında olmayan ne var? MEB müfredaatı yetersiz mi?“ ifadelerini kaydetti. Velilerin, çocuklarının mağdur olmaması adına istenilen yüksek meblağları okullara ödediklerinin altını çizen Güllü, “Milli Eğitim Bakanlığı ücretsiz olarak öğrencilerimizin masasına bu kitapları koyuyor. Ancak özel okullar fahiş fiyatlarla kaynak kitap talep etmeye devam ediyor. Veli tabii ki orada en değerli varlığının mağdur edilmemesi adına, çocuğa baskı uygulanmaması adına bu ücreti veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitapları ve müfredatı yeterlidir. Bütün sınavlar bu müfredata paralel olarak yapılıyor. Veli 10 bin liraya alabileceği kitapları özel okulda 50 bin liraya alıyor. Bu fahiş fiyatlar zorunlu tutulmasa bu kadar tepkiyle karşılaşılmazdı” dedi.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURABİLİRLER
Velilerin böyle bir durumda ne yapabileceği konusunda öneride bulunan Güllü, “Öte yandan Velilere böyle bir baskı yapılması halinde Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir ve para iadesi alabilirler” sözlerini kaydetti.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.