Profesyonel bir yönetici: Sevim MURAT

BAŞARIYA KOŞANLAR

(RÖPORTAJ)

Profesyonel bir yönetici: Sevim MURAT

Röportörler : Elif Seray DÜLDÜL & İsmihan GÜLLÜ

Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi (STDM) her hafta toplumda başarıya ulaşmış, örnek şahsiyetleri, başarı öykülerini sizlerle paylaşıyor.

Bu röportajımızda konuğumuz başarıya koşanlardan Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) ve Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Genel Koordinatörü Sevim MURAT

Sevim MURAT ile gerçekleştirdiğimiz röportajı ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

E.S: Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

S.M: 1978 Serik/Antalya doğumluyum. 2002 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünden mezunum. Mezuniyetten sonra turizm otelcilik sektörü satış pazarlama da rezervasyon şefliği yaptım. Mesleğim gereği 2 yıl yurt dışında bulunarak dil eğitimi aldım.

2012 yılında SM Profesyonel Yönetim firmamı kurarak kendi işimin sahibi oldum.

Adliyelerde kat Mülkiyeti Kanununa ilişkin bilirkişi olarak görev yapmaktayım. Yine mahkemelerce yönetici sorunları yaşanan site ve apartmanlara yönetici olarak tayin edilmekteyim.

2008 yılında İbrahim GÜLLÜ’nün başkanlığında kurulan ASİYED-Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği’nin, 2011 yılından bu yana genel koordinatörlüğünü yapmaktayım.

Akabinde ise 2010 Yılında kurulan STDM-Sivil Toplum Ve Diyalog Merkezi  ve 2012 yılında kurulan TBM-Tüketici Başvuru Merkezi derneklerinin  de genel koordinatörlüğünü üstlenmiş bulunmaktayım.

Nihayetinde üstlendiği misyon olarak en büyük öneme sahip olan 2012 de kurucuları ve yönetim kurulunda yer aldığım Tüketici Birliği Federasyonu-TBF de görev yapmaktayım. TBF şu an Türkiye’de üye sayısı itibariyle en büyük tüketici federasyonu. Böyle bir federasyonda yönetim kurulu üyesi olarak genel koordinatörlüğünü yapıyor olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum.

İ.G: Genel Koordinatörlüğünü yaptığınız derneklerin amaçları doğrultusunda halka ve üyelere ne gibi destekler verilmektedir?

S.M: ASİYED olarak bize üye olan site ve apartman yöneticilerine yönetim ve danışmanlık hususunda yardımcı olmaktayız.

TBM ve STDM olarak bilinçli bir toplum olma yolunda, üyelerimize ve halkımıza her ayın 2. Cumartesi saat 14:00 de genel merkezimiz de bilinçli tüketici eğitimi vermekteyiz.

Üyelerimizle sık sık yaptığımız etkinliklerde, hak arama hususunda istişare de bulunmaktayız. Her hafta bir sivil toplum kuruluşunu, resmi kurumları ya da basını ziyaret etmekteyiz. Bu vesile ile sesimizi daha iyi ve daha geniş kesimlere duyurabilmekteyiz.

E.S: Halkımızın tüketici haklarının farkındalığı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

S.M: Toplumumuz maalesef hak arama konusunda pek bilinçli değil. Bunda en büyük etken eğitimsizlik ve duyarsızlıktır. Her birey birer tüketicidir. Öyleyse, bilinçli tüketici olma yolunda, herkesin çaba sarf etmesi gereklidir.

Şu da hiçbir zaman unutulmamalıdır ki bilinçli tüketiciler ve duyarlı insanlar çoğaldıkça hayat kalitemiz ve standartlarımız yükselecektir. Bizler bunlar için gönüllü olarak mücadele ediyoruz.

İ.G: Hedefiniz ve çalışmalarınız nelerdir?

S.M: En temel hedefimiz geçen yıllar da yaptığımız gibi, tüm kurum ve kuruluşlarda ücretsiz bilinçli tüketici eğitimi vererek tüm kitleye ulaşmak. Halkı bilinçlendirmek. Tabir caizse halkımızın önüne balık vermek değil balık tutmasını öğretmektir. Çünkü bilinçli insanlar ancak hakkını arayan insanlardır.

Bu amaçla yerel gazete ve dergilere köşe yazısı gönderiyoruz, gelen şikâyetler ve cevapları hakkında bilgiler veriyoruz. Televizyon ve radyoda yayınlanan tüketici programlarına konuk olarak katılıp halkı bilinçlendiriyoruz.

E.S: Türkiye deki sivil toplum çalışmalarını değerlendirir misiniz?

S.M: Türkiye de sivil toplum çalışmaları toplumun bilinçlenmesiyle beraber günden güne artmaya başladı. Bu artış toplumun refah düzeyini de belirli ölçüde artıracaktır. Yeter ki halkımız benimsediği herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olsun ve çalışmalarına katkıda bulunsun. Bu sayede hem çevresi genişler, hem de yaptığı güzel şeylerle gurur duyar.

İ.G: Hayatınızda bir sivil toplumun gücünü hissettiğiniz deneyim ya da bir anınız var mı?

S.M: Tabi ki… Geçen yıllarda garanti bankası,  yasal olmadığı halde hesabımdan 34.00 TL hesap işletim ücreti adı altında kesinti yapmıştı. Ben de iadesi için hakem heyetine müracaat etmiştim. Sonuçta lehime karar çıktı,  icra masrafı ve faizi ile beraber bankadan 95.00.- TL tahsil ettim. Göründüğü gibi hak verilmez alınır. Eğer haksızlıklara karşı birlik olup mücadele edersek başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Herkes elini taşın altına koyup “acaba ben nasıl katkıda bulunabilirim” diye düşünmesi gerekir.

E.S: Gönüllülük esasına göre görev yapıyorsunuz, herhangi bir mali destek alıyor musunuz?

S.M: Sivil toplum kuruluşu olarak devletten ya da herhangi bir kurumdan destek almıyoruz. Sağ olsun İbrahim Güllü bey kendine ait bir ofisi, dernek çalışmaları için bize tahsis etti, yapılan harcamalarımızı da kendi çabamız ve gelen bağışlar ile karşılıyoruz.

İ.G: Başarınızı neye borçlusunuz?

S.M: Birlik ve beraberlik içerisinde düzenli çalışmaya, okumaya, sosyalleşmeye ve hep pozitif düşünmeye borçluyum.  Çünkü her şeyin iyi tarafından bakarsanız mutlu ve başarılı olursunuz.

E.S: Gençlere önerileriniz nelerdir?

S.M: Birçok başarılı işadamlarını, işkadınlarını kendilerine örnek almalarını, sosyalleşmelerini ve çok kitap okumalarını öneririm.

İ.G: Peki kendinize ilke edindiğiniz güzel bir söz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?

S.M: Hayatta sağlıklı kalıp, mutlu etmek ve mutlu olmak.

E.S: Son olarak bizlere neler söylemek istersiniz?

S.M: Bu genç yaşta aktivist olmanız ve sorumluluk yüklenmeniz çok güzel. Başarılarınızın devamını dilerim.

E.S & İ.G: Çok teşekkür ederiz. İyi çalışmalar.

Elif Seray DÜLDÜL

İsmihan GÜLLÜ

Antalya-08 Mayıs 2013

0 Paylaşımlar