TÜKETİCİ BÜLTENİ
Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.
TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA
TÜKETİCİ KANUNU KAPSAMINDA İDARİ PARA CEZALARI ARTTIRILDI
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci Maddesinde uygulanacak İdari Para cezaları belirlenmiştir. 2023 yılında uygulanacak İdari Para cezalarının miktarları Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2022 yılı için yeniden değerleme oranı olarak tespit edilen %122,93 oranında artırılarak yeniden belirlendi. En düşük para cezasının 1.371 TL en yüksek para cezasının ise 267.516.00 TL oldu.
Tüketicilere yönelik satışa arz edilen malların üzerine veya raflarının bulunduğu yerlere tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatını, birim fiyatını ve bunların uygulanmaya başladığı tarihi, malın üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini ve üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilen yerli üretim logosunu içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Söz konusu yasal yükümlülüklerin ihlali halinde, her bir işlem başına, 1.371 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. 6502 Sayılı Kanunun 77/8 maddesine göre; “Bu Kanunun 31 inci maddesinin üçüncü fıkrasında ve 42 nci maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenlere bu aykırılığın giderilmesi için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda aykırılığın giderilmemesi hâlinde 31 inci maddenin üçüncü fıkrasına aykırı hareket eden kart çıkaran kuruluşlara 34.713.433 TL para cezası uygulanabilecektir.
EK İŞ DOLANDIRICILIĞI
Dolandırıcılar özellikle sosyal medya üzerinden resmi kurumları taklit yada ismini kullanarak kolayca kandırabileceği kişileri bulmakta zorlanmıyorlar.
Vatandaşlarımız hiçbir zaman unutmasınlar ki karşıdaki kişiler sizin kişisel verilerinizi ulaşarak veya sizin onay vermeniz ile sizi dolandırabilmektedirler. Tüketicilerimiz şahsi bilgilerini zorunlu kalmadıkça paylaşmamalıdırlar. Güvenli olmayan kişi ve kuruluşlara kesinlikle bilgilerimiz vermemeliyiz. Tüm bunlara rağmen iş ve ek gelir ümidi ile paylaşmak zorunda kalırsak en azından mail yada mesaj gibi kayıtlı gönderiler ile paylaşılıp kimin ile ve hangi maksatla paylaşıldığının ileride ortaya çıkacak ihtilaflarda ispat edilmesi açısından yerinde olacaktır.
İŞKUR adı kullanılarak yapılan uygulamalar da bağlantıya geçmeden İŞKUR aranarak bahsedilen kişi firma yada uygulamanın İŞKUR ile ilgilisi ve yetkisi olup olmadığı öğrenilmelidir.
GÜLLÜ: YEMEK KARTLARINDA YENİ DÜZENLEME GETİRİLMELİ
Yemek kartları çalışanlara yemek ücreti olarak işverenler tarafından verilen kartlar olup, bu kartları çalışanlar market alışverişlerinde kullanılmaktaydı. Ancak 1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile yemek ücretleri kapsamında yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeklerine yüklenen yemek bedelleri sadece yemek yenilmesi için kullanılması gerekiyor. Market alışverişi dönemi sona erdi.
Yemek çeki şirketlerinin ve online yemek sipariş siteleri, üye işletmelerden talep ettiği komisyon oranları oldukça yüksek. Bu husus da bir düzenleme ile komisyon oranlarının makul seviyeye indirilmesi gerekmekte.
Online yemek sitelerinden verilen siparişlerin ödemesi de yemek kartıyla yapılması durumunda, yemeğin bedelinin yüzde 18’lik kısmını adeta yemek kartı ve online sipariş sistemi yemektedir. Hatta bu oran kendi servisi olmayan bir lokanta, bir yemek kartı sahibine online siparişle yemek götürecekse, ödenecek toplam komisyon oranı yüzde 38-45’i bulabilmekte. Komisyonların yüksekliği doğal olarak da çalışanlara yani yemek yiyenlere yansıyor.
Yemek Kartı firmalarının üye işyerlerinden aldığı komisyon ücretlerinin makul bir seviyeye yani en fazla % 3 seviyelerine çekilmesi ve bu konuda acil olarak bir düzenleme yapılması gerekir.
KİRALARLA YARIŞIYOR! SİTELERDE AİDAT İSYANI
Tükonfed Hukuk Komisyon Başkanı İzzet Doğan, “Afaki bir aidat bedeli belirlenirse bile kiracıların itiraz hakkı yok. Karara ev sahibi itiraz eder. Ayrıca, aynı zamanda kat maliki olan yöneticinin maaş alması da kanuna aykırı” ifadelerini kullandı.
KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT: YIL SONUNDA SİLİNİYOR!
Birçok kişi alışveriş yaparken kredi kartı kullanıyor. Kartla yapılan alışverişlerle kullanıcı puan kazanıyor ve o puanlarla alışveriş yapmak da mümkün. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu Kredi kartındaki puanlarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Ağaoğlu; “Sadece kredi kartlarıyla sınırlı olarak düşünmemek lazım. Mağazaların sadakat kartları örneğin zincir marketlerin, konfeksiyon, ayakkabı markalarının verdikleri kartlarda da biriken puanlar silinebiliyor. Örneğin kozmetikte sektöründeki şirketlerinde, çeşitli konfeksiyon sektörlerinde indirim sağlayan dijital uygulamalardaki puanlar, elbette bunlarla birlikte banka kartlarında ve kredi kartlarında birikmiş olan puanlar da yılbaşında silinebiliyor. Ancak tüketiciler şu hususu gözden uzak tutmamalıdır. Önceden o karta yüklenecek puanlara silineceği konusunda geçerli bir bildirim yapılmamışsa, kart hamilleri puanlarının silinmesine itirazda bulunup haklarını alabilir, yani kartlarında biriken puanları kullanabilirler. Bu nedenle mağduriyet yaşayacak tüketicilerin önlem olarak yıl sonunda önce kartlarında biriken puanları kullanmaları, kendilerine kart çıkarılan kuruluşlarca gönderilen mesajları dikkatle takip etmeleri, sorun çıktığı taktirde Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaları gerekmektedir.”
Tüketici Başvuru Merkezi
Av. İbrahim GÜLLÜ
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.