TÜKETİCİ BÜLTENİ
Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.
TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA
DEPREM FELAKETİNİ FIRSATA ÇEVİRDİLER! HURDA TEŞVİKİ VE ÖTV MUAFİYETİ ÖNERİSİ
Kahramanmaraş merkezli ve toplamda 11 ili etkileyen depremler kapsamında 1 milyon aracın hasar adlığı ve çok sayıda aracın kayıp olduğu belirtiliyor.
Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı: “Deprem bölgesinde 535 bin 500 aracın kaskosu var. Bu yüzde 17’ye tekabül ediyor. Büyük ihtimalle bölgede 3 milyon araçtan 1 milyona yakınının hasarlı olma durumu var. 530 bin kaskolu aracın ne kadarı hasar görmüştür? 250 bin aracın hasar görmüş olabileceği tahmin ediliyor.
Deprem bölgesinde bulunamayan araçlarla ilgili sigorta şirketleri maksimum 2 ay içerisinde hasarları ödeyeceklerini açıkladılar. Belki enkazın altında kaldı, belki yeraltı parkındaydı, belki de çalındı. Deprem ve hırsızlık kasko poliçelerinde teminattır.
Bulunamayan araçlar için sigorta şirketleri hasarları ödeyeceklerdir.
1 milyon aracın ortalama yüzde 25’i kullanılamaz durumda yani 250 bin araç, bu araçları motor ve şasi numaraları için satın alıyorlar daha sonra aynı model ve renkte araca kopyalayarak satıyorlar.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bunu engellemesi için bir çalışma yapması lazım, fırsatçılığın önüne geçmek gerekiyor.
Bizim önerimiz de aracı kullanamaz durumda olan depremzedenin hurda belgesi alması durumunda ÖTV muafiyetli araç satın alınması sağlanabilir. Bu hem depremzedeye destek olur hem de bu araçların satışının önüne geçilerek ‘copy araç’ riski engellenebilir. Satın alınan ÖTV muafiyetli araçların belli süre satılamaması gibi şartlar da getirilebilir.
Ancak kötü niyetli birileri varsa sigorta sahtekârlığı yapan kişilerin eylemi nitelikli dolandırıcılığa girdiği için 8 yıldan başlayan hapis cezaları ile ilgili cezalar uygulanıyor. Bu konuda da vatandaşları uyarmak isteriz” değerlendirmesinde bulundu.
PARALAR ÖDENDİ, EVLER VERİLMEDİ
İstanbul Esenyurt’ta parasını ödedikleri konutların teslim edilmemesi nedeniyle yıllardır adalet arayan vatandaşlar, basın açıklamasında ve eylemde bulundu. Vatandaşların tek talebi ise; parasını ödedikleri evlerine kavuşabilmek.
ARTMADI, AZALDI!
Tüketicilerin umudu tükendi.
@alo175 hattında 2021 yılında 476 bin 650 çağrı cevaplanırken bu sayı geçen yıl %42 AZALARAK 333 bin 438 oldu. Geçen yıl en çok internet alışverişlerini şikayet etti.
ŞİKAYET YAĞIYOR: KİRALIK VE SATILIK EVLERDE ‘DEPREM’ KURNAZLIĞI! ZAMLAR ALDI BAŞINI GİTTİ…
Bir süredir herkesin gündeminde olan yüksek ev kiraları, deprem nedeniyle iyice tırmanışa geçti.
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu; ”10 bin liranın altında ev bulmanın zorlaştı. Afetzedelerin kiralık ve satılık konut ihtiyaçlarını gören fırsatçılar fiyatlarını artırdılar. Bundan 6 gün önce 2 milyon 800 bin TL olan dairenin fiyatı bu sabah baktığımızda 4 milyon 300 bin TL’ye ulaşmıştı.
Bu noktada herkesin şunu hatırlamasında yarar var. Haklı bir sebebe dayanmadan fiyat artışı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından cezalandırılır. TCK’nın 237 maddesi uyarınca 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ afet dönemlerinde fırsatçılık yapanlara yönelik 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirileceğini açıkladı. Bu yasal düzenlemenin bir an önce çıkmasını ve fırsatçılık yaparak fahiş fiyat uygulayanların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayet edilmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Tüketici Başvuru Merkezi
Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.