TÜKETİCİ BÜLTENİ
Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.
TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA
YARGITAY’DAN BİLET İADESİ İCİN ÖNEMLİ KARAR
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, tüketici hakem heyetince Covid-19 salgını nedeniyle alınan uçak bileti ücretinin iadesi kararının mahkemece iptaline hükmedilmesini, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı bularak kanun yararına bozdu.
Kararda, ücret iadesi talep edenin ticari ve mesleki olmayan amaçlarla bilet alan tüketici konumunda olduğu, hava yolu şirketi ile aralarında bir sözleşmenin var olduğu, salgın hastalık nedeniyle de alıcının iade isteminde bulunduğu belirtildi.
Yerel mahkemenin verdiği iptal kararının, yasal düzenlemeler karşısında hukuka aykırı olduğu belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:
“Davalının ticari ve mesleki olmayan amaçlarla aldığı biletlerin pandemi nedeniyle iadesi istemi nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlığın çözümünde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerinde öngörülen usul kapsamında tüketici hakem heyetinin görevli olduğu gözetilip, işin esası hakkında yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle görev yönünden iptaline karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün kanun yararına bozulması gerekmiştir.”
VATANDAŞTAN ŞİKAYET YAĞIYOR: KASKOYA ‘ASGARİ ÜCRET’ AYARI!
Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Sigorta yenilemesi gelen ya da yeni araç alıp kasko yaptıranlar fiyatları görünce isyan ediyor. Geçen senenin bu dönemlerinde 5 bin liraya kasko yaptıranlar şimdilerde bu rakamın 20 bin liralara kadar çıktığını söylüyor.
Asgari ücret artışı sonrası fiyatların daha da değişeceğini belirten Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı uyarılarda bulundu.
Trafik sigortasındaki kaostan kastımız bir poliçe yapmadığınızda aracı bağlıyorlar, para cezası büyük, otoparka çekiliyor, indirimlerini kaybediyorsunuz. Sigorta şirketleri bu kadar büyük zarar edeceğini bile bile poliçe yapmaktan kaçınıyorlar.
KREDİ KARTI KULLANAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR! PARALARIN TAMAMI İADE EDİLİYOR
Kredi ve kredi kartı kullanan milyonlarca vatandaş, bankaların işlemler sırasında kendilerine sunduğu pek çok şartı kabul ediyor. Fakat bazı detaylar var ki; tamamının iadesi mümkün.
TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Ölmez, Yargıtay’ın verdiği kararları hatırlatarak, bankalardan geri alınabilecek kesintileri tek tek belirtti.
Ölmez; Bankalar ‘faiz kazançlı’ kurumlar olduğu için, ödenmeyen her kredi kartından kazanç elde ediyorlar. Bankalar ayrıca kredi kartı olanlardan ‘yıllık aidat’ adı altında her yıl belli miktarda ödeme yapmasını talep ediyor. Ancak bu ödemenin geri alınması mümkün.
6502 Sayılı Tüketicin Korunması Hakkındaki Kanun hükümlerine göre; Bankalar, müşterilere yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Vatandaşlar tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının bankalarca reddedilmesi hâlinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemez. Ücretsiz kredi kartı teklif edilmeden tahsil edilen kredi kartı ücreti, Bankadan talep edilebilir; ret ederse; Tüketici Hakem Heyeti veya Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine başvurulması gerekmektedir.
Kredi tahsis ücreti: Bankalar, tüketici kredilerinde, kredi miktarının binde 5’ini geçmemek koşuluyla, kredi tahsis ücreti alabilirler.
DEVLET DESTEKLİ BAKIM SİGORTASI GELİYOR
Amerika ve Avrupa’dan sonra Türkiye’de de bakım sigortası dönemi başlıyor. Otuzlu yaşların ortalarından itibaren ödenebilecek bakım sigortası primlerinin bir kısmı ise devlet tarafından sağlanacak. Amaç ise kişilerin daha sağlıklı bir yaşlılık süreci geçirmelerini sağlamak.
TÜKONFED Sigorta Komisyon Başkanı Turusan Bağcı CNN Türk’e açıklamalarda bulundu. Düzenlemenin 2023 yılının ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.
OTOPARK ÜCRETİ İSTEYEN YANDI
Yasal mevzuata aykırı olarak vatandaştan 0-3 saat için otopark ücreti alan AVM’ler inceleniyor. AVM’lere ciro üzerinden ceza gelebileceği belirtiliyor.
Tüketiciler için sosyal yaşam merkezi haline gelen ve birçok imkânı bir arada sunan AVM’lerin bazılarında Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararlarına rağmen 0-3 saat için otopark ücreti talep edilmesi üzerine harekete geçildi. İçişleri ve Ticaret Bakanlıkları ile UKOME ücret talep eden AVM’lerle ilgili inceleme başlattı.
Vatandaşlardan bu konuda çok sayıda şikâyet geliyor. UKOME kararına göre, AVM’lerdeki ilk üç saat için ücret talep edilmemesi gerek. AVM’lerde alınan otopark ücreti daha önce yargıya da taşınmıştı. Dava İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde görülmüş, mahkeme ücret alınması yönünde karar vermişti. Yerel mahkemenin kararı Danıştay’a taşınmış, 8. Daire ücreti onaylayan mahkemenin kararını bozmuştu. Sektör temsilcileri otoparkı gelir kapısı haline getiren AVM’lerle ilgili tüketicileri uyararak, “Şikâyet edin, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurun” çağrısı yaptı. Ücret alan AVM’lere cirosu oranında ceza uygulanabileceği belirtiliyor.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, “AVM’ye idari para cezası kesilebilir. Bu ceza oranı AVM’nin elde ettiği ciro üzerinde hesaplanır. Ancak yine de kanunsuz uygulama devam ederse AVM’ye kapatma cezası dahi uygulanır” dedi.
Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Av. İbrahim Güllü, birçok tüketicinin AVM’lerde 0-3 saat arası için ücret alınmaması gerektiğini bilmediğini ifade etti. Güllü, AVM’lerde ilk 3 saat ücretsiz otopark uygulamasının yasal bir zorunluluk olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “UKOME kararına herkes uymak zorundadır. AVM ya da o bölgeye gelen kişiler ücretsiz olarak alışveriş merkezinin otoparkını kullanabilirler. Bu kurala uymayan işletmeler hakkında İBB, CİMER ya da Alo 153’e şikâyette bulunabilirler. 0-3 saat için ücret ödeyen tüketiciler ödemiş oldukları bedeli Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak geri alabilir” diye konuştu.
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Üç saatten sonra alınabilecek ücretlerin de İBB tarafından onaylanması gerek. Fakat İstanbul’da özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki AVM’ler, UKOME’nin 15 yıl önce almış olduğu kararı hiçe sayıyor. Bazıları yarım saat için bile ücret alıyor. Bir kısmı da, üç saatten az kalınmış olsa bile belli bir meblağ alışveriş şartına bağlıyor. Oysa üç saat dolmadan AVM otoparkını terk eden araç sürücülerinden ücret alınmaması gerekir. Buna rağmen Beşiktaş’ta, Bakırköy’de ve Şişli’de yani trafiğin yoğun, otopark sıkıntısının yüksek olduğu bölgelerde, araç sahiplerinden zorla ücret tahsil ediliyor. Bu durumla karşılaşan araç sürücüleri yasalara aykırı ücret talep edildiği için ödememeli, çıkışlarına izin verilmediği takdirde polis çağırmalı. Ayrıca İBB Zabıta’ya şikâyette bulunarak, kural tanımayan işletmeye ceza uygulanmasını sağlamalıdır” şeklinde konuştu.
EN ETKİLİ YAPTIRIM İFŞA VE MAĞAZA KAPATMADIR
Tükonfed Başkanı Ağaoğlu; Tüketicinin en büyük gücü tüketmemekten kaynaklanır. Haksız yere fiyat artışı yapan ve enflasyonist ortamda vurgun peşinde koşan aşırı kazanç sevdalılarına uygulanacak yaptırımların yanı sıra en etkili yaptırım ifşa edilmeleri ve mağaza kapatma olacaktır.
Bu yaptırımların yanı sıra ifşa edilmeleri halinde tüketiciler kendilerine haksızlık yapan markaların ürünlerini zincir marketlerin mağazalarını boykot ettikleri takdirde yaptırımların en büyüğü ile karşılaşmış olacaklardır.
Tüketici Başvuru Merkezi
Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ
https://www.ilerigazetem.com/yazarlar/ibrahim-gullu/tuketici-bulteni/5170/
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.