Tüketici Bülteni – 30

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) ve bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketicileri ilgilendiren konularda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

AĞAOĞLU KONUŞTU: FİYATLAR BİR ANDA YARI YARIYA DÜŞTÜ

Meyve ve sebze fiyatlarındaki ani iniş çıkışları değerlendiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fiyatların inişinde CNN TÜRK’ün yaptığı yayınlara dikkat çekti. “CNN TÜRK mitralyöz gibi geçen hafta 2 gün üst üste 3 kez benim de bulunduğum canlı yayında belgeleriyle bunu yaptı ki birileri silkelendi. Yoksa ne olacak, 1 haftada yeni ürün mü çıktı? Niye düştü patates, soğan yarı fiyata? Bunun izahı yok. Burada Ticaret Bakanlığı’nın önemi büyük.” dedi.

ASİYED BAŞKANI İBRAHİM GÜLLÜ, HABERTÜRK TV’DE AİDATLARI DEĞERLENDİRDİ

ASİYED Başkanı Av. İbrahim GÜLLÜ HaberTürk TV’de Gün Ortası programında Hülya HÖKENEK’in site aidatlarıyla ilgili gündemde olan düzenlemelere yönelik sorularını yanıtladı.

ŞEVİK: EĞİTİM AÇIĞI VAR!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Tüketicinin Enerji Verimliliği Derneği (TEVDER) Başkanı Halil ŞEVİK Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesine yaptığı açıklamalarda; inşaat aşamasında beyan edilen yalıtım değerleriyle uygulama değerlerinin doğruluğunun denetimlerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. ŞEVİK “Binalarda kullanılan malzemelerin çoğunda beyan edilen yalıtım özellikleri bulunmamaktadır.” dedi.

Yalıtım seviyesi uygun olan malzemelerin bir kısmında eğitim yetersizliği nedeniyle yanlış veya eksik uygulamaların sergilenmesi sonucu, beklenen performansın verilemediğini söyleyen ŞEVİK, “Bu konuda inşaat ara elemanlarının eğitim açığı giderilmelidir.” ifadelerini kaydetti.

KİRACILAR DİKKAT! EVİ ERKEN BOŞALTMA TAZMİNATI ÖDERSİNİZ!

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz kiracıların evi erken boşaltması halinde karşılaşabilecekleri sorunları değerlendirdi. Açıklamaların yer aldığı videoya TÜKONFED’in web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

TASARRUF YETKİSİNİN KISITLANMASI

Güllü Hukuk Ofisinden Hukukçu Halil GÜVEN aile birliği içerisinde, ailenin ekonomik varlığını tehlikeye atabilecek hallerle ilgili eşlerin tasarruf yetkisinin sınırlandırılması hakkında bir yazı kaleme almıştır. İlgili yazıya TÜKONFED’in web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

İNDİRİM KARTLARI

TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Derya Deniz DALGIN’ın kaleme aldığı “İndirim Kartlarının 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde dolandırılma riski açısından değerlendirilmesi” başlıklı yazıya TÜKONFED’in web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

GÜVENLİKTEN VE VERGİDEN KAÇMAYIN

Tapu ve Kadastro Emekli Müfettişi Hüseyin Ölmez, yeni nesil ev-otelcilik ya da gayri resmi otelcilik/kısa süreli kiralama olarak da bilinen yeni nesil konaklama hizmetleri hakkında Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesine açıklamalarda bulundu. Bu yöntemin birçok soruna ev sahipliği yaptığına dikkat çekti.

Günübirlik kiracının kimlik bilgilerinin mutlak suretle yer alması gerektiğine işaret eden Ölmez, “Mevcut bilgilerin kolluk birimlerine iletilmesi, elde edilen gelirin de kayıt altına alınarak, düşük bir oranda vergilendirilmesi gerekmektedir.” dedi.

SİZ İŞİ SEÇMEYİN İŞ SİZİ SEÇSİN

Lider İş Kadınları Derneği (İŞKADER) Başkanı Fevziye Makbule Sarı, seneler sonra iş hayatına atılmak durumunda kalan kadın bireylere hitap etti. Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesine açıklamalarda bulunan Sarı, boşanmış ya da eşini kaybetmiş kadınların yaşam koşulları nedeniyle geçimlerini sağlamak adına ‘Ne iş olsa yapmak zorundayım’ düşüncesine büründüklerini söyledi.

Kadın bireylerin kendilerini geliştirmeleri ve mesleki becerilere sahip olmaları gerektiğini ifade eden Sarı, “Girişimci ruhunuzla hareket ettiğiniz takdirde ‘ne iş olsa yaparım’ düşüncesinden soyutlandığınızı göreceksiniz. O zaman sadece sevdiğiniz işi yaparsınız. Siz işin peşinde koşmayın. İş sizin peşinizden koşsun.” dedi.

DEVLET, ÖZEL OKULLARA FAZLA KAZANDIRMAK İSTİYORSA, VELİNİN CEBİNE DEĞİL, VERGİ VE SGK PRİMİ DESTEKLERİNE YÖNELSİN

TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU, iş insanı ve yayıncı Mesut ÇEVİK’in yayın konuğu oldu. Yayında özel okullardaki yüksek fiyat artışları, konu hakkındaki düzenlemeler, etkileri ve okulların istediği haksız ek ücretlerin geri alınabilmesine dair konular konuşuldu. Ağaoğlu yayında içinde “Özel okullardan gerçekten zora düşen var ise incelensin, destek gerekiyorsa devlet velinin cebinden değil kendi bütçesinden ona vergi kolaylığı sağlasın, SGK prim desteği versin. Hala eğitimden KDV alınmakta. Devlet okulunda okuyandan para alınmıyor. Özel okuldan neden para alınıyor? Veli hem eğitime para ödüyor bir de vergi ödüyor.” ifadelerini kullandı. 

TARLA SATIŞI SONRASI EVİNİZE CELP GELECEK!

Tapu ve Kadastro Emekli Müfettişi Hüseyin Ölmez, arazi ve arsa alımında dikkat edilecek hususlara ilişkin Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Ölmez, büyük bir tarlayı hisselere bölerek satmak için verilen ilanların son derece yanıltıcı olduğuna dikkat çekti. Büyük bir tarlayı, hisselere bölerek satmak için verilen ilanlarda; ‘Rızai Taksim yapılmıştır’, ‘Sınırlar çizilmiştir’ gibi ifadelerin alıcıyı kandırmaya yönelik olduğunun altını çizen Ölmez, “Çeşitli davalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.” dedi. 

SUUDİ ARABİSTAN’DAN PETROLE ZAM

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği’nin (TÜRDER) açıklamalarına göre; Suudi Arabistan, arz kısıtlamaları ve artan talebin ham petrol piyasasını daraltması nedeniyle eylül ayı için neredeyse tüm petrol fiyatlarını yükseltti.

YARGITAY’DAN EŞLERİ İLGİLENDİREN EMSAL KARAR

Yargıtay’ın aile hukuku ihtilaflarına bakan 2’nci hukuk dairesince verilen, gazetevatan.com ‘dan Yasin ARSLAN’ın haberleştirdiği kararla ilgili Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Kadın ve Aile Komisyonu Başkanı ve Kadın Hakları Derneği (KADINHAKDER) Başkanı Av. Çisil Tuana Tezsever açıklamalarda bulundu. Yargıtay dairesinin kararına göre, bir kadın, eşinin üzerine kayıtlı olan Aydın’ın Didim ilçesindeki bir taşınmaz ile banka hesaplarına ilişkin tasarruf yetkilerinin sınırlandırılması için dava açtı. Yerel mahkeme, davanın kabulüne karar vererek davalı eşin tasarruf yetkisini sınırlandırdı. Davalı erkeğin istinaf başvurusu üzerine dosyaya bakan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, davacı kadının, ekonomik varlığının tehlikeye düştüğünü ispatlayamadığı gerekçesiyle yerel mahkeme kararını kaldırdı. Davaya ilişkin temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise davacı kadını haklı bularak istinaf kararının bozulmasına hükmetti. Dairenin kararında, Türk Medeni Kanunu’nun 199. maddesine göre, ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali yükümlülüğün yerine getirilmesi gerekliliklerinde, eşlerden birinin istemi üzerine belirlenecek mal varlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak eşin rızasıyla yapılabileceğine karar verebileceği kaydedildi. Av. Çisil Tuana Tezsever “4421 Sayılı Türk Medeni Kanunu ile erkeğin evlilik birliğinin reisi olduğuna dair hükmünün kaldırılması ile birlikte, aile birliğinde eşlerden birisinin egemen olmasına dayalı anlayış terkedildi. Evlilik birliğinin reisinin koca olduğuna dair düzenleme yürürlükten kaldırılırken eşlerin aile birliği içinde her anlamda eşitliğini sağlamak için ‘edinilmiş mallara katılma’ rejimi belirlendi. Bu düzenleme ile evlilikte genellikle ekonomik olarak güçsüz durumda olan kadını korumak, aile işleri ile uğraşan, ev işlerini yapan kadının aile mallarından pay alması amaçlandı.” dedi.

BUNU DA GÖRDÜK: EVDEN ÇIKMASI İÇİN KİRACISINA 200 BİN LİRA TEKLİF ETTİ

Ankara’da ev sahibi Fatma Ş., 4 yıllık kiracısı Ali K.’ye evden çıkması için 200 bin lira teklif etti. 2 bin 450 lira kira ücreti ödeyen emekli Ali K., kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyerek, teklifi reddetti. Ali K.’nin avukatı Selim Ünal, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunun yeni bir boyut kazandığını, ev sahibinin vekilliğini yaptığı kiracısına çıkması için ‘hava parası’ teklif ettiğini söyledi. 

İKLİM KONUSUNDA DÜNYA 5’TEN BÜYÜK DEĞİLDİR

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Levent KURNAZ Gıda Ajansı programında Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı Nurten SIRMA’NIN konuğu oldu. Programda ‘İklim konusunda dünya 5’ten büyük değildir’ vurgusu dikkat çekti.

ANTALYASPOR’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ

Daha önce orman yangınlarıyla mücadele eden orman işçilerine atfedilen beyaz formanın ardından Akdeniz ekibinin kırmızı forması ise sokak hayvanlarına adandı. Bu yıl 4 farklı tasarım ile taraftarların beğenisine sunulan formalar, sosyal sorumluluk anlamı taşımasıyla da ilgi çekiyor. Kırmızlı renkli forma üzerinde Antalya’nın Hadrian Kapısı, Saat Kulesi ve Yivli Minare desenli formanın hayvan hakları ve hayvanlara yapılan şiddet konusunda farkındalık yaratması amaçlanıyor. Forma tanıtımı için çekilen kısa filmde, “Sevgiyle yaklaşalım, satın almayalım, sahiplenelim” teması işlendi. Öte yandan formaya pati emojisi de eklendi. Haber: Adem AKALAN, ANTALYA, (DHA)

AĞAOĞLU: “SAHTE ÜRÜNLER ÖZELLİKLE DÜŞÜK FİYATLARI SEBEBİYLE TURİSTLERİN DE İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Son dönemdeki fiyat artışları sebebiyle tüketiciler ucuz ürün arayışına girerken sahte ürünlerde artış yaşanıyor. Tekstil ürünlerinin yanı sıra ayakkabı, kozmetik, deterjan, gözlük gibi ürünlerin taklitlerinde artış yaşanırken, taklit ürünlerin ekonomiye de zarar verdiği belirtiliyor. milliyet.com ‘dan Aylin Rana AYDİN’a açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU, birçok alanda sahte ürün satışı yapıldığına değindi. Bu tür sahte ürünlerin satışlarının online’da yoğun yapıldığını ancak turistik yörelerde bile satıldığını söyleyen AĞAOĞLU, “Sahte ürünler özellikle düşük fiyatları sebebiyle turistlerin de ilgisini çekiyor. Bu ürünlerin sahte olup olmadığının tespit edilmesi bir tüketici açısından da müşkül ve masraflı” dedi. Tüketicilerin özellikle kozmetik, deterjan, tekstil gibi ürünleri güvenilir satıcılardan alması gerektiğinin altını çizen AĞAOĞLU, şöyle konuştu: “İşportada satılan ünlü bir markanın ürününün sahte olma ihtimali yüksek. Olumsuzlukla karşılaşan tüketiciler Alo 175 hattına şikâyette bulunmalı ya da Reklam Kurulu’na da yazılı şekilde şikayetlerini iletebilir. Satın aldıkları ürünlerin fiş ve faturalarını saklamalarında fayda var.”

AĞAOĞLU: “TEKNİK SERVİSTE PARÇA ÜCRETİ, SIFIR ÜRÜNÜN FİYATINI GEÇEBİLİYOR

haberler.com ‘dan Nurten SIRMA’nın yayın konuğu olan TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU servis hizmetlerinde yaşanabilen sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Ticaret Bakanlığının hizmeti olan www.servis.gov.tr URL adresinden de bahseden AĞAOĞLU online ortamda yetkili servislerin tespitinde bu hizmetten faydalanılabileceğini belirtti.

AĞAOĞLU: “VATANDAŞ KONUT VERGİLERİYLE USULSÜZLÜĞE ZORLANIYOR

haberler.com ‘dan Nurten SIRMA’nın yayın konuğu olan TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU konut vergilerinin yüksek olması sebebiyle ortaya çıkan olumsuz tabloya dair açıklamalarda bulundu.

İPTAL YETMEZ, PARANIZI DA GERİ ALIN

TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU, iş insanı ve yayıncı Mesut ÇEVİK’in yayın konuğu oldu. AĞAOĞLU yayında; Disney+ hizmet sağlayıcısının Mustafa Kemal ATATÜRK hakkındaki kabul edilemez tavrını eleştirerek aboneliklerini iptal eden kullanıcıların aynı zamanda para iadesi de alınabileceğini belirtti.

REKABET KURUMUNDAN 16 DEV ŞİRKETE ŞOK CEZA!

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği’nin (TÜRDER) aktardığına göre; işgücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı. Rekabet Kurulundan yapılan açıklamaya göre, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yapılması suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Söz konusu hususlar çerçevesinde soruşturma kapsamında bulunan 11 teşebbüs bakımından uzlaşma ile soruşturma süreci sonlandırılmış olup, haklarında soruşturma süreci devam eden teşebbüslerin, rekabete aykırı çalışan ayartmama anlaşmalarına taraf olmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiklerine; bu nedenle, adı geçen teşebbüslere idari para cezası verilmesine karar verilmiştir.

HÜSEYİN ÖLMEZ: “ATM’DE PARASI SIKIŞANLAR DİKKAT: MUTLAKA BELGELENDİRİN’

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez gazetevatan.com ’dan Yasin ARSLAN’a ATM’ler parası sıkışıp da sorun yaşayan vatandaşları aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Vatandaşların işlem yapmadan önce ATM üzerindeki yazılan kurallara uyması gerektiğini ve ATM’de belirtilen günlük işlem limitine uygun davranması gerektiğini belirten ÖLMEZ, “Önlem olarak; para yatıracak vatandaş, yatıracağı paranın küpürlerini sayarak not almalıdır. Para sıkıştıran vatandaş; hemen zaman yitirmeden bankanın müşteri hizmetlerini telefonunu aramalı, bankamatiğin nerede olduğunu belirtmeli; kiminle saat kaçta konuştuğunu not almalıdır.” dedi. Olay yaşandıktan sonra müşterinin hemen banka şubesine giderek görevlilere bilgi vermesi gerektiğini ve bunu yazılı bir şekilde belgelemesi gerektiğini vurgulayan ÖLMEZ, “Bankamatikte bulunan, kamera kayıtlarının silinmemesini talep edilmelidir. Aynı gün saptanacak bu işlemde maalesef bankalar müşterileri oyalayabiliyor. Bu nedenle 15 gün içinde; olumlu cevap vermezse, Tüketici Hakem Heyetlerine (THH) müracaat etmelidir. THH’ye müracaatta; bankadan o günkü kamera kayıtları, ATM sayım tutanağı da talep edilmeli; yatırılan paraların küpür dökümü de alındıysa, dilekçe içeriğinde bu da belirtilmelidir.” ifadelerini kullandı.

KİRA ZAMMINDA YÜZDE 25 SINIRI İÇİN KRİTİK DETAY!

TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim GÜLLÜ gazetevatan.com ‘dan İrem Nur KAYA’ya kira zamları hakkında açıklamalarda bulundu. GÜLLÜ, yüzde 25’ten daha fazla zam yapmak zorunda kalan kiracının tahliye durumunda fazla ödediği parayı talep edebileceğini belirterek “Kanuni düzenlemeler tarafları bağlar. Eğer kiracı yeni bir sözleşme ile kira bedelini belirlememişler ve kira bedeli yasal sınırın üstünde ödemişler ise tahliye olduktan sonra ya da kirada otururken geri talep edebilirler. Kira alacaklarında zaman aşımının 5 yıl olduğunu da unutulmamalıdır.” diye konuştu.

TARLADAN SOFRAYA UÇURUM

TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU CNNTÜRK canlı yayınında tarladan sofraya meyve-sebze fiyatlarındaki olağan dışı artışı değerlendirdi. Grafikler, raf fiyatları ve diğer somut veriler-görseller eşliğinde yapılan değerlendirmelerde AĞAOĞLU tüketiciye yansıtılan fiyatların yüksek olduğunu, denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

ÇEHAYDER’DEN SUÇ DUYURUSU

Çevre ve Hayvan Dostları Derneği (ÇEHAYDER), Deny isimli sokak köpeğine çarpıp yoluna devam eden araç sahibi hakkında suç duyurusunda bulundu. Aksu bölgesinde yaşayan Deny isimli sokak köpeği kendini sevdirmek için bir ailenin yanına giderken bir arabanın çarpıp kaçması sonucu ağır yaralanmış, zamanında müdahale edilemediği için hayatını kaybetmişti. Dernek Başkanı Gamze BENZER olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirirken “Bu işin peşini bırakmayacağız, fail cezasını çekecek.” açıklamasında bulundu.  

PROF.DR. GÜLLÜ: BAL YİYEN AĞIZLA BAL YEME DENMEZ

İnsani Değerler Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir GÜLLÜ ‘Bal Yiyen Ağızla Bal Yeme Denmez’ başlıklı, yaşama dair insanoğlunun muhasebe etmesi gereken bir yöne dikkat çeken yazı kaleme almıştır. İlgili yazıya konfederasyonumuzun web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. 

TÜKETİCİ KONFEDERASYONU BAŞKANI AYDIN AĞAOĞLU UYARDI! “FİYATI 4 LİRADAN 44 LİRAYA ÇIKTI

milliyet.com.tr ‘ye açıklamalarda bulunan TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU: “Elmanın fiyatı üreticide 4 lira, markette 44 liraya ulaştı.  Elmada üretici ile market arasında 11 kat artış kaydedildi. Havuç şu anda bile 25-30 TL bandında satılıyor. Yeni mahsul çıkmasına rağmen fiyatı bu. Fiyatları tek tek denetlemek tüketici açısında oldukça zor. Temel gıda olduğundan ötürü tüketiciler bir noktada satın almaya mecbur oldukları bu ürünleri istenilen fiyatlardan satın almak zorunda kalıyorlar. Üreticiden 4 TL’den çıkan bir elma 44 TL’ye satılıyorsa bu 11 kata ulaşan fiyat farkının içinde kimler ne kadar kazanç sağlamışsa bu kazançların vergileri de ödenmeli, yani millete iade edilmelidir.” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

SIRMA AÇIKLADI: FIRSATÇILARIN YENİ HİLESİ ORTAYA ÇIKTI: ESMER PİRİNÇTEN BAL!

TÜKONFED Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komite Başkanı Nurten SIRMA fırsatçıların yeni yöntemini anlatarak, sahte balın nasıl anlaşılabileceğine ilişkin bilgilendirici açıklamalarda bulundu.SIRMA: “Dünyada gıda sahteciliği en çok nelerde yapılıyor diye sorarsanız; sıvı yağ, zeytin yağı, bal, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri bunların başında geliyor. Dikkat ederseniz bunlar maddi değeri yüksek gıdalardır. Vatandaş bir gıdaya ulaşmakta zorlanıyorsa, orada bir açık alan oluştuğu için orayı da gıdada sahtecilik yapmaya yönelen üreticiler ne yazık ki doldurabiliyor.” dedi.Bazı sahtekarların bu işin mühendisliği üzerinde de çalıştığını belirten SIRMA, “Şunu yapıyorlar; esmer pirinçten üretilen bir şurup var. Bu şurup o kadar çok bala benziyor ki, kimsenin anlayamayacağı bir forma getiriliyor. Böyle bir bal piyasaya sürülüyor. Tabii bizde de güzel gelişmeler oldu. Önemli bir bal üreticisi, esmer pirinçten elde edilen sahte balı da teşhis edecek, bir yöntem buldu. Bu buluş dünyada da ses getirdi.” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Recep Alper YILMAZLAR

0 Paylaşımlar