TÜKETİCİ BÜLTENİ
Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.
TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA
TÜKETİCİ KONFEDERASYONU’NDAN TATİLCİLERE UYARI: KÖTÜ OTELİ SİNEYE ÇEKMEYİN
Dokuz günlük bayram tatili Antalya, Bodrum gibi merkezlerde yoğunluğa neden oldu. Otellerde yer kalmadığına dikkat çekilirken Tüketici Konfederasyonu tatilcileri ekstra masraf çıkarılması ve kötü hizmet durumlarına karşı uyardı: “Sözleşme dışında dayatılan ekstraları da hijyen gibi kötü tutumları da sineye çekmeyin, 175’e şikâyet edin.”
Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Baki Öztürk, “Tüketici öncelikle şunu bilmeli ki sözleşmesinde olmayan hiçbir ücreti ödemek zorunda değil. Örneğin siz otelle oda kahvaltı anlaştınız ama akşam size yemek verildi ya da odanıza tatlı, meyve gönderildi. Otel çıkışında bu jestlerin faturasını ödemeniz istenirse ödemeyin. Çünkü sizden talep etmediğiniz bir hizmetin bedelini isteyemezler” dedi.
OTOMOTİV SANAYİCİLERİ DERNEĞİ MAYIS 2024 SONUÇLARI AÇIKLANDI
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ilk 5 aylık döneminde otomotiv sektörünün performansını açıkladı. OSD’den yapılan açıklamaya göre,
Bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış sağlayan otomobil üretimi 391 bin 932 adet olarak kayıtlara geçti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 629 bin 449 adede yükseldi.
Ticari araç grubunda, yılın ilk 5 ayında üretim yüzde 7, ağır ticari araç grubunda yüzde 12 ve hafif ticari araç grubunda yüzde 6 geriledi. 2023 yılının ilk 5 aylık dönemine göre ticari araç pazarı yüzde 8, ağır ticari araç pazarı yüzde 7, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8 azaldı.
2024’ün 5 aylık döneminde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 491 bin 482 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı yüzde 10’luk artış sağlayarak 375 bin 97 adede ulaştı. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşti.
ŞOK MARKETİN AYIBI…
Etiket fiyatı 64.90 TL, tüketiciden alınan 75.00 TL.
Tüketici Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Tüketicinin Etik Değerleri Federasyonu Başkanı Ali İhsan Nazlı: “Tüketicimizin uyarılarına istinaden etiketi değiştirmeyi unuttuk diyerek 64.90 TL lik fiyatı alması gerekirken, 75.00 TL fiyata satan Şok Marketi kınıyoruz.
Bu tüketicimizi hakkını araması için Tüketici Hakem Heyetine müracaat etmesi sağlanmıştır. Bu tür olaylarda lütfen duyarsız kalmayın. Bugün haksız yere 10.10 TL’nizi alanlar yarın Milyonlarınıza göz dikebilirler.”
KÜÇÜK HESAPLA BÜYÜK VURGUN!
Özel hastanelerin şeytanın aklına dahi gelmeyecek vurgun yöntemleri ‘bu kadar da olmaz’ dedirtiyor. Öyle ki serum ücreti ödetip fişe ‘muayene’ yazan da var, hem özel sigortadan hem de hastadan ücret alan da…
Birçok özel hastanede karşılaşılan fiyatlandırma oyunlarına karşı hak arayabilmek için, tüketiciler mutlaka epikriz raporu istemeliler.
SABİHA GÖKÇEN DE KÜÇÜK PET ŞİŞE SU 313 TL
Tatil beldelerinde yüksek fiyatlı satılan tost, pizza, hamburger, lahmacun gibi yiyeceklerin faturalandırılmasına alışılmışken, bir küçük pet şişe suyun İstanbul’un göbeğinde 313 TL’den satılması akıllara durgunluk verdi.
Havalimanlarında genellikle yüksek fiyatlardan satılan gıdalara alışık olan kişileri bile şaşkına çeviren olay sonrası sosyal medyada tartışma çıktı. Birçok sosyal medya kullanıcısı ise “Su da mı içmeyelim” diyerek tepki gösterdi.
DEPOZİTO İADE SİSTEMİ BAŞLIYOR
Sıfır Atık Projesi kapsamında “Depozito Yönetim Sistemi”nin 1 Ocak 2025’te başlaması planlanıyor.
-Depozito iade sistemiyle, 0.1 litre ile 3 litre hacme sahip ambalajlar, geri dönüşecek.
–Şişe-kutu başına 25 kuruş ödenecek.
-5 bin noktaya depozito iade makinesi yerleştirilecek.
-Su, soda, kola, bira şişeleri 25 kuruşa toplanacak.
Ödemeler için Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılacak.
-Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.
KÜRESEL HAKLAR ENDEKSİ’NDE TÜRKİYE YİNE EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDA
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC): “Türkiye’de işçi hakları sistematik saldırı altında, sendikalar uydurma suçlamalarla kovuşturmaya uğruyor” Türkiye, son sekiz yıldır olduğu gibi 2024’te de, Küresel Haklar Endeksi’nde işçi temel haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında.
EV TAŞIYANLAR DİKKAT!
Tükonfed Başkanı Aydın Ağaoğlu taşınma sezonunda ev taşıyanların mağduriyetler yaşadığını, bazı online platformlar üzerinden bulunan yetkisiz kişi ya da firmalara taşıma yaptırılabildiğini vurguladı.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu da tüketicilerin evden eve taşımada dikkat etmesi gereken konulara ilişkin uyarılarda bulundu. Tüketicilerin taşıma sözleşmesini dikkatli okuması, sigortayı ise nakliye şirketi yapmıyorsa kendisinin yaptırması gerektiğini belirten Ağaoğlu, “Eğer imkan varsa kıymetli tüm ürünleri liste yapıp taşıyıcıya da bir nüshasını verip imzalattırıp kopyasını almasının tüketicilere çok büyük yararı olur.” ifadesini kullandı.
Ağaoğlu, taşınma sezonunda ev taşıyanların mağduriyetler yaşadığını, bazı online platformlar üzerinden bulunan yetkisiz kişi ya da firmalara taşıma yaptırılabildiğini vurguladı.
Aydın Ağaoğlu, “Bunlar da sigortasız, geçici personelle taşıma işlemini gerçekleştirdiğinden ötürü taşınan ürünlerde hasar oluşmasına yol açabiliyor. Mutlaka taşıma sözleşmesi düzenlenmeli, taşıyıcının yetki belgesinin kontrol edilmesi gerekmektedir.”
Tüketici Başvuru Merkezi
Hazırlayan: Av. Hatice Kübra KASAPÇI
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.