Temassız Ödeme (Mifare Kart) Uygulamaları
İlk kez 2007 yılında Türkiye’de uygulamaya giren yenilikçi bir ödeme aracı olan uygulamaya giren ve nakitsiz topluma doğru gidilen yolda önemli bir ödeme aracı temassız kart uygulamasıdır.
Temassız Ödeme, kullanıcı ödeme aracı ve POS cihazı arasında temas olmadan yapılan ödeme işlemidir. Temassız ödeme işleminde, kullanıcılar temassız kartlarını veya temassız ödeme yapabilen (NFC özellikli) telefonlarını iş yeri POS cihazına yakın bir mesafede (maksimum 4 cm uzaklık) tutar ve ödeme bilgileri kablosuz olarak (RF–radyo frekansı kullanarak) gönderilir.
Kartınızın ön yüzünde temassız dalga işaretini varsa, kartınız temassız özellik taşıyordur. Temassız Ödeme kartınızı, temassız özellikteki POS cihazlarına yaklaştırıp ödemenizi hızlı bir şekilde, aynı kartlı alışveriş güvencesi ve garantisiyle yapabilirsiniz.
Kredi kartlarında olduğu gibi, banka kartları da, ön ödemeli kartlar da temassız özellik taşıyabiliyor ve temassız ödemelerde kullanılabiliyor.
Temassız ödeme yönteminin nakit paranın taşıdığı hijyenik olmama, bozuk para taşımama, yırtılma, kaybolma ya da çalınma gibi riskleri taşımaması nedeniyle ödemelerde sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır.
Temassız ödeme hem kullanıcı, hem de işletmeler açısından birçok kolaylıklar sağlamaktadır. Bunların başlıcaları;
Nakit ile yapılan ödemeler ortalama 16 saniye sürerken temassız kartlarla yapılan ödemeler 9 saniye sürüyor. Bu da temassız ödemelerin nakit ödemeye kıyasla 7 saniyelik bir zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Temassız ödemelerin kart sahiplerine hız ve kolaylık sunduğu, kartın elden bırakılmamasına imkân sağladığı için kaybolma, çalınma ve kopyalanma riskini azaltmaktadır.
İş yerlerine artan verimlilik ve azalan operasyonel maliyetler başta olmak üzere bir çok fayda sağlamaktadır.
Uygulamada henüz standardın oluşturulamamış olması ve uygulamadaki açıklar tüketici açısından tehlikeler içermektedir. Temassız kart konusunda kamuoyunda mağduriyetlere ilişkin haberler yansımaktadır.
Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, adedi 20 milyonu aşan temassız kartlarda Türkiye’de temassız özellikli aktif kredi kartı sayısının yüzde 86’ya ulaştığı, kartlı ödemelerin yüzde 2’inin temassız olarak gerçekleştirilmesi, 90 TL ve altındaki ödemeler için kullanılan temassız kart ödeme limitinin her geçen gün artması, sağladığı kolaylıklar ile kullanımı yaygınlaşırken kullanan tüketici açısından riskleri de arttırmaktadır.
Zaman zaman gündeme gelen gerçekliği konusunda sansasyonel haber olma ihtimali de bulunan ancak tüketiciler adına dikkate alınması gereken husus temassız kart dolandırıcılığıdır.
Pos cihazlı hırsızlar özellikle kalabalık toplu taşıma araçlarını tercih ederek vatandaşların kartlarından para çekiyor. Kendilerine kurye süsü vererek toplu taşıma araçlarına Pos cihazlarıyla binen dolandırıcılar cüzdanlarında temassız kredi kartı taşıyanlardan 90 liraya kadar para çalabiliyorlar. Pos cihazıyla kurye gibi davranan cepçiler, kalabalık araçları tercih ediyor. Çünkü temassız kredi kartının pos cihazına değmesi gerekiyor. Kalabalık araçta cebinde şişkinlik olan yolcuların yanından geçerken hırsızlığı gerçekleştiren dolandırıcılar vatandaşın cebine, çantasına elini sokmadan kaşla göz arasında soygun gerçekleştirebiliyorlar. Bunun olma ihtimali teknik olarak mümkündür.
Bunun yanında belki de en önemli risk kart bilgilerinizin (kartımızın; Kart Sahibi ismi, Kart numarasının, Son kullanma Tarihi ve Güvenlik kodunun) çalınabilme ihtimalidir.
Bu tür sıkıntılar yaşamamak açısında tüketici;
Temassız bir kredi kartınız varsa cüzdanı üst bölgelerde taşımalarını,
Bu özelliği kullanmak istemeyenlerin bankalarıyla görüşerek kredi ve banka kartının bu ödeme özelliğini iptal ettirmelerini,
Kart ekstrelerini sürekli kontrol etmelerini, şüpheli işlemlerin bankaya bildirilmesi,
Toplu olarak durulan mekânlarda yakın temaslara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bankalar açısından da bu tür haberlerin önüne geçilmesi ve sıfır risk oluşturması açısından alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bunların başlıcaları;
Ödeme işleminin 4 cm den daha yakın olması gerektiği göz önüne alındığında bu mesafenin optik okuyucu ile kart arasındaki mesafeyi minimuma indirilmesi yani daha da kısaltılmasının sağlanması,
Bu özelliğe sahip pos cihazı verilen kişi ve kuruluşların sürekli inceleme ve denetimde tutulması, tahsis edilen pos cihazının kullanım mekânından belli bir mesafenin dışına çıkılması halinde sistemin ödeme alma özelliğinin devre dışı bırakılması, yani mobil olma özelliğinin sınırlandırılması, tahsis edilen işyeri dışında pos cihazının kullanmak isteyen kişi ve kuruluşlara bu imkânın sınırlı ve teminatlar altında verilmesi,
Bankaların miktara bağlı kalmaksızın uyarı mesajı göndermeleri gerekir.
Bu şekilde temassız kartta standart ve güvenlik sağlanmış olacaktır.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.